zaterdag 21 mei 2016

Doe-locatie ’t Geertje: “Natuuractiviteiten? Gewoon doen!”

Elke Naar buiten! doe-locatie is uniek. Ieder heeft een eigen sfeer, eigen specialiteit en eigen plan. Toch is er een belangrijke overeenkomst... elke doe-locatie biedt natuurbeleving!

Doe-locaties kunnen van elkaar leren. Welke natuuractiviteiten kun je aanbieden? En hoe pak je dit aan? Ter inspiratie zetten we de komende tijd telkens een doe-locatie in het zonnetje.

We beginnen met Boerderij ’t Geertje en interviewen hiervoor Iris Sipman. Iris studeert Biologie aan de Universiteit Leiden en vult haar praktijkstage in op deze boerderij, waar ze iedere woensdag activiteiten begeleidt.

Iris in de startblokken voor een natuurproefjes activiteit

1. Wat maakt Boerderij ‘t Geertje volgens jou bijzonder?

De kracht van ’t Geertje is de eenvoud. Wij willen kinderen en volwassenen graag iets leren d.m.v. beleving. De huiselijke sfeer van de boerderij speelt daarin een belangrijke rol. We willen dat bezoekers informeel kennis kunnen maken met de dieren en de boerderij, en op deze manier iets mee naar huis nemen. De natuur om de boerderij heen is overigens ook prachtig; een plek waar kinderen zich vrij kunnen voelen om te ontdekken.

Boerderij 't Geertje

2. Sinds kort worden er op de woensdagen kinderactiviteiten aangeboden op de boerderij, kun je hier iets over vertellen?

Bij ’t Geertje is al veel te beleven, maar ik wilde graag iets extra’s doen met de natuur in de omgeving. Door laagdrempelige activiteiten op te zetten, hoop ik meer kinderen te enthousiasmeren voor de natuur.

Activiteiten die we al gedaan hebben zijn slootdiertjes onderzoeken en natuurproefjes uitvoeren. Het doe-kistje van Naar Buiten! gaf de grootste inspiratie. Kinderen vinden het geweldig om proefjes en experimenten uit te voeren, dit is naar mijn mening de beste manier om te leren!

Het Naar buiten! doe-kistje

3. Hoe heb je het opzetten van de activiteiten aangepakt en hoe zouden andere doe-locaties dit kunnen doen?

Gewoon doen! Ik ben bij een aantal natuureducatie locaties langs gegaan voor inspiratie. Vervolgens heb ik de activiteiten bedacht, spullen ingekocht en een poster gemaakt. De Facebook pagina van ’t Geertje is gebruikt om reclame te maken. De eerste twee activiteiten zaten helemaal vol!  

Ik denk dat het belangrijk is om kinderen lekker vrij te laten in wat zij tijdens een activiteit willen doen of leren. Bij de slootdiertjes zoeken hebben sommige kinderen bijvoorbeeld alleen gevist met het schepnetje en vonden zij de vangst niet zo interessant. Anderen kwamen juist enthousiast naar mij toe met een zoekkaart: “Juf, kunt u helpen zoeken?”.

Slootdiertjes vissen en onderzoeken

4. Hebben jullie toekomstplannen om de boerderij aantrekkelijk te houden als doe-locatie?

Waar momenteel hard aan gewerkt wordt is de Polderkringloop. Dit is een prachtige wandeling door de polders en het Prielenbos, met een boel informatie over de natuur en het landschap. Op dit moment is de wandeling nog niet zo aantrekkelijk voor kinderen. Daar gaan we verandering in brengen, zo zijn er bijvoorbeeld twee speurtochten in ontwikkeling. Binnenkort worden de tochten geopend, dus hou de Facebookpagina en de website van ’t Geertje in de gaten!

De Polderkringloop wordt aantrekkelijker gemaakt voor kinderen

Wil je ook een Naar buiten! doe-locatie worden? Of wil je materialen lenen voor leuke natuuractiviteiten? Stuur vrijblijvend een mail naar naarbuiten.leiden@gmail.com

Op woensdag 25 mei kunnen kinderen bij Boerderij ’t Geertje diersporen zoeken en kriebelbeestjes bekijken. Binnenkort volgt er een programma voor juni. Hou hiervoor de kalender op de Naar buiten! website in de gaten. 

Nog veel meer leuke Naar buiten! activiteiten vind je op onze kalender!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten