zondag 26 juni 2016

Doe-locatie RosaasEzels: ‘Knuffelen en hutten bouwen!’

Naar buiten! regio Leiden werkt samen met verschillende doe-locaties. Een doe-locatie is een plek waar leuke Naar buiten! activiteiten voor kinderen worden aangeboden

Iedere locatie is uniek en wij laten jullie graag kennismaken met een aantal van deze bijzondere adressen. Daarom zetten wij de komende tijd telkens een doe-locatie in het zonnetje. Vorige maand was dat Boerderij ’t Geertje (lees hier de blog) en deze keer is dat RosaasEzels.



Twee van Rosaas Ezels

Bij RosaasEzels in Katwijk aan den Rijn kunnen kinderen spelenderwijs kennis maken met ezels met een hoog knuffelgehalte. Wij interviewden oprichtster Rose-marie over haar onderneming. Rose-marie heeft ruim 20 jaar ervaring in het begeleiden van kinderen en volwassenen in de psychiatrie en (L)VG-zorg.


1. Wat kun je doen bij RosaasEzels?

Iedere woensdag kunnen kinderen en volwassenen kennismaken met twee reuzen en twee mini ezels. Er kan dan ook gespeeld worden op ons terrein. De ezels mogen worden geknuffeld en geborsteld en kinderen kunnen helpen bij klussen zoals mest scheppen en hooinetten vullen. Gezinnen kunnen samen met de ezels wandelen in het prachtige Katwijkse duingebied. Er vinden ook kinderfeestjes en logeerdagen plaats bij ons. Verder wordt er asinotherapie aangeboden. Kort gezegd houdt dit in dat een kind op de rug van een ezel mag liggen, en dat zorgt voor ontspanning.

Hou je van knuffelen en kroelen?

Of maak je liever een stevige wandeling?

2. Hoe ben je op het idee gekomen om kinderen met ezels in contact te brengen?

Na eerst werkzaam te zijn in de jeugdpsychiatrie, was ik toe aan wat anders. Al snel werd duidelijk dat mijn werk moest bestaan uit drie elementen. Namelijk: buiten, dieren en kinderen. Anderhalf jaar later ontstond RosaasEzels!

Ezels zijn zachtaardig, steunend, motiverend en zeer aaibaar. Kinderen worden door de dieren uitgenodigd om verantwoordelijkheid te nemen voor de verzorging. Ezels helpen je bovendien om je te kunnen concentreren, samen te werken en om meer te leren over jezelf en je omgeving.

Naast het bewonderen van de ezels zijn er ook andere natuur activiteiten te beleven. Neem je 50-dingenlijst maar mee, want je kunt hier genoeg afstrepen. Wat dacht je bijvoorbeeld van samen hutten bouwen (nr. 3), koken boven een zelf gestookt vuurtje (nr. 4), vogelhuisjes timmeren (nr. 26) of creatief aan de slag gaan met stenen, houtjes, bladeren en modder (nr. 44, 48 & 50)? Je kunt ook helpen met stoere klusjes zoals hekken repareren. Er is van alles te doen!

Klusjesmannen aan het werk!

3. Wat zijn je toekomstplannen? Hoe denk je RosaasEzels nóg leuker en interessanter te maken?

Momenteel volg ik bij ‘Caprilli coaching & training’ lessen in paardencoaching, wat in mijn geval ezelcoaching zal zijn. Het is fantastisch, hier gaan jullie zeker meer van horen! Daarnaast ben ik bezig met het ontwikkelen van een programma voor het onderwijs, zodat kinderen ook via deze weg in aanraking kunnen komen met ezels.

4. Heb je tips voor andere doe-locaties die natuuractiviteiten aan willen bieden?

Durf te dromen en skip alle ‘mitsen en maren’. Schrijf een plan, maak
dit beeldend, vraag om hulp, heb lef en ga ervoor!



Wil jij ook een Naar buiten! doe-locatie worden? Of wil je materialen lenen voor leuke natuuractiviteiten? Stuur vrijblijvend een mail naar naarbuiten.leiden@gmail.com

Iedere woensdagmiddag van 14:30 tot 16:00 uur is RosaasEzels open voor publiek en kun je de ezels Hervé, Valléa, Ukke en Flipke ontmoeten. Je moet je wel even aanmelden via de website en de kosten zijn €7,50 per kind en €2,50 per begeleider. Vergeet je 50-dingenlijst niet! Nog veel meer leuke Naar buiten! activiteiten vind je op onze kalender.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten